top of page
Zoeken
  • Barbara

5 verrassende food & wijn pairings

Als we denken aan food & wijn pairings, dan denken we vooral aan de typische combinaties: een stevige rode wijn drink je bij een barbecue of stoofpotje, een witte wijn drink je met een visgerecht. Maar wat met Aziatische gerechten? Of welke wijn past nu écht goed bij kaas? We delen enkele verrassende food & wijn pairings, gecureerd uit het boek “Fried Eggs and Rioja” van Victoria Moore.


Kaas

Kaas wordt heel graag gegeten met wijn, maar eigenlijk zijn de twee niet de beste partners: door de vettigheid van de kaas, is het soms moeilijk om de wijn nog te proeven. Er is natuurlijk een groot verschil tussen kaasgerechten:


  • Gesmolten kaas, bijvoorbeeld in pasta, fondue,... Hier drink je best een witte wijn met wat aciditeit bij om de ‘zwaarte’ van het gerecht te doorbreken. Denk aan een Grüner Veltliner of een minerale Italiaanse wijn zoals deze Iddu Carricante, eerder dan een chardonnay. Een lichtere rode wijn met aciditeit, zoals een Zweigelt of Barbera, kan ook.

  • Verse kazen zoals feta en geitenkaas zijn iets moeilijker: deze gaan al helemaal niet goed samen met rode wijn (zeker als de wijn hout heeft gehad of veel tannines heeft) en lijken samen bijna te schiften in de mond. Probeer deze kazen met een scherpe witte wijn zoals deze vinho verde.

  • Kaasplank: ga voor wit in plaats van rood. Als je echt voor rood wilt gaan, kies dan voor een heel lichte, fruitige rode wijn zonder tannines.

Tip: als je in een streek bent met een populaire kaas kan je meestal de populaire streekwijn kiezen om erbij te drinken, in de meeste gevallen zal die hier perfect samen passen. Denk bijvoorbeeld aan een stukje comtékaas met een vin jaune.


Een curry


Een curry is niet altijd gemakkelijk te pairen met wijn omdat je heel wat kruiden en vaak ook pikantheid hebt. Algemeen kan je bij pikant eten kiezen voor een wijn met een licht zoetje, omdat dit helpt te neutraliseren. Anders zou je de wijn bijna niet meer smaken. Een leuke optie is dan een fruitige, halfdroge rosé of schuimwijn. Andere opties:


  • Curry met kokosmelk: kies een oranje wijn met weinig tannines en een florale toets zoals deze Chinuri van Igia.

  • Curry met citrus of citroengras: een ongefilterde riesling, met iets meer aciditeit, past hier mooi bij

  • Curry met tomaat, linzen of vlees: een Portugese wijn uit de Dao-regio is een mooie match, zoals deze Syrah van Julia Kemper.


Je moet minstens op zoek gaan naar wijnen die het ‘gewicht’ van het gerecht kunnen dragen. Hou er rekening mee dat hoe meer tannines of eik de wijn heeft, hoe meer de pikantheid wordt aangescherpt.


Kebab


Wie zegt dat je een lekkere pitta niet kan combineren met wijn? De combinatie van gegrild vlees, look, kruiden vraagt om een wijn met wat body: denk bijvoorbeeld aan een robuuste rosé zoals deze Rosato of een rode wijn met karakter zoals deze Italiaanse natuurwijn van aglianico uit Campanië.


Champignons


Champignons hebben een ‘vlezige’ structuur. Als je de champignons in je gerecht echt wilt benadrukken als hoofdrolspeler, kan je kiezen voor een lichte pinot noir, die vaak een beetje aardse aroma’s heeft. Porcini en cantharellen passen dan weer heel mooi bij een Italiaanse nebbiolo. Maar ook witte wijnen gaan heel goed samen met de umami van champignons: denk aan een chardonnay een witte rioja die op eik heeft gelegen.


Sushi


Omdat je vaak verschillende soorten sushi tegelijk eet, kies je best voor een algemeen toegankelijke wijn. Uiteraard is sake een heel goeie metgezel, maar als je er graag wijn bij drinkt, kies dan voor een zachte wijn zoals een Duitse pinot blanc, een Oostenrijkse Grüner Veltliner zoals deze of een sauvignon blanc uit de Loire. Ook rood is een optie: denk aan een Duitse pinot noir of een gamay, beide licht en fruitig.


Zoek je een wijn die past bij jouw gerecht? We gaan met plezier op zoek naar een match met een wijn uit ons aanbod!



61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page