top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenske De Maesschalck

De Etna als hotspot voor natuurwijnen

Zot van natuurwijn? Dan moet de Etna regio bovenaan jouw reislijst staan! Het specifieke microklimaat gecombineerd met de vulkanische bodem is hét geschikte terroir voor complexe natuurwijnen. Sommelier Renske bracht recent een bezoekje aan onze wijnboer ter plaatse.

Zuid-Italië en Sicilië staan gekend voor echte warm climate wijnen. Het wordt in de zomer zeer warm met rijpe druiven en krachtige wijnen als gevolg. Wat echter zo bijzonder is aan de Etna is het specifieke microklimaat veroorzaakt door de hoogteligging. Overdag is er veel zon, maar het koelt er ‘s nacht sterk af. Het grote verschil tussen dag en nacht zorgt voor mooie zuren in de druiven én in de wijn.

De sneeuw speelt een essentiële rol voor de wijnranken: het is een natuurlijke vorm van irrigatie en beschermt de planten tegen insecten. Gelukkig zijn in deze regio heel wat wijngaarden resistent tegen de druifluis. Dat is een insect dat heel wat schade heeft aangericht in de Europese wijngaarden begin vorige eeuw. Vandaag zijn bijna alle wijnstokken geënt op Amerikaanse onderstokken (die wel resistent zijn). Behalve in enkele gebieden - zoals de Etna - bestaan er nog ‘pre phylloxera’ wijnranken.

Jammer genoeg voelen ze ook hier de klimaatverandering. “Vorig jaar was er geen sneeuw en hadden we een warme winter. Gevolg: minder water voor de druiven, minder druiven en dus een veel krachtigere wijn” zegt Enza Saitta van wijndomein Eno Trio.

Slapen bij de wijn

Enza runt samen met Nunzio wijndomein Eno Trio. Het kleinschalige wijndomein bevindt zich in Randazzo, een klein dorpje op de Noordflank van de Etna. Hij heeft er 3 ha aan wijnranken staan en groeit zowel autochtone druiven zoals Nerello Mascalese en Carricante als andere druivenrassen zoals Merlot, Grenache, Pinot Nero en Traminer Aromatico. Daar kwam recent ook een kleine nieuwe wijngaard bij met Grenache en Pinot Grigio.

Dit is een authentieke ‘Paggiaro’, een klein stenen huis waar het werkmateriaal ligt. Deze is gebouwd in 800 (!) en staat er nog steeds.

Ze verbouwen hun wijn met een ongeziene passie voor een puur en natuurlijk eindproduct. Nunzio groeide op op de boerderij van zijn familie, maar wilde zelf verdiepen in wijnbouw. Hij volgde een opleiding in het buitenland en bracht die kennis terug mee naar Sicilië. De meeste tijd brengt hij door tussen zijn ranken, want ‘de wijn wordt in de wijngaard gemaakt’. Er wordt niks besproeid, er hangen netten tegen de vogels en hagel, de sneeuw zorgt voor irrigatie en er wordt manueel geoogst. Op een klein plot wordt er op 3 verschillende momenten geoogst om per druivensoort de optimale rijpheid te verkrijgen.

Ook de vinificatie verloopt puur natuur: enkel endogene gisten, geen toevoeging van sulfiet en een minuscule temperatuurcontrole. “Nunzio slaapt letterlijk naast de tanken om ervoor te zorgen dat de temperatuur niet hoger dan 32 graden gaat. Het is intensief, maar het is de enige manier om die kwaliteit te kunnen garanderen én volledig natuurlijk te werken.”

Ook benieuwd om deze topwijnen uit Sicilië te ontdekken? De nieuwe jaargangen zijn opnieuw binnen in de shop vanaf volgende week.


17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page