top of page
Zoeken
Barbara

De oorsprong van de apero

Zowel thuis als op vakantie durven we al eens van genieten: een apero! De basis: een glaasje, een paar hapjes en vooral goed gezelschap. Maar waar komt het aperitiefmoment precies vandaan? En hoe speelde malaria hier een rol in?


Nieuw is de traditie niet: al in het oude Egypte en bij de Grieken en Romeinen zijn verwijzingen terug te vinden naar de apero. Het woord komt van het Latijnse woord ‘apertivus’ wat ‘openen’ of ‘beginnen’ betekent. En net zoals Coca-Cola, was het ‘aperitief’ - toen enkel een alcoholische drank - oorspronkelijk een medicijn. En deze werd geconsumeerd voor het eten. Een aperitief ‘opende’ dus een maaltijd en stimuleerde de eetlust.


Frankrijk en Italië: pioniers in aperitiefdranken


Ook in landen als Frankrijk (l’apéro) en Italië (aperitivo) gaat traditie ver terug. De consumptie van aperitiefdranken werd populair vanaf 1846. Joseph Dubonnet, een Franse chemist, maakte wijn op basis van kinine. Een drank dat een grote rol speelde in de strijd tegen malaria. Maar het was een bittere drank, wat sommige patiënten slecht beviel. Daarom gooide Dubonnet er allerlei kruiden door om het smaakvoller te maken. Queen Elizabeth II was fan. Later volgde onder meer pastis, de bekend aperitiefdrank van Ricard op basis van anijs. En ook rond de Mediterrane zee werden anijsdranken populairder als aperitief.


Vanaf het einde van WO II werden aperitiefdranken minder en minder gezien als een medisch drankje. Merken begonnen aperitiefdranken te produceren en werden gekoppeld aan het aperomoment.




Italië heeft de aperotraditie dan weer vooral te denken aan Antonio Benedetto Carpano: hij creëerde al in 1786 een versterkte wijn met kruiden. De drank werd ook zoeter gemaakt, in zijn veronderstelling dat de drank op die manier populair zal zijn bij Turijnse vrouwen. Zijn creatie was de eerste variant op vermout. In de 19de eeuw kwam daar concurrentie bij: een producent uit Turijn, Martini & Rossi, creëerde een drank op basis van Moscato. Zo speelden ook zij mee in de uitbouw van vermout en de vele varianten ervan. In 1860 volgde Campari, in 1919 Aperol, …


Een hapje erbij


De geschiedenis vertelt ons dat de apero vooral draait om de aperitiefdrank, maar het werd al snel een gewoonte om er ook een aperitiefhapje of twee bij te serveren. Eenvoud en weinig voorbereiding staan hier centraal:


  • Kaas: een kaas uit de regio, denk aan een manchego in Spanje, een comté in Jura (Frankrijk), een stuk pecorino in Italië, …

  • Charcuterie: prosciutto of mortadella in Italië, een saucisson of rillettes in Frankrijk, jamón iberico in Spanje, …

  • Spreads en dips: denk aan provençaalse of Italiaanse tapenades

  • Groenten: radijzen met boter en zout in Frankrijk, of gepekelde groenten (Giardiniera) in Italië,...

  • Ook grissini en/of vers brood mogen niet ontbreken


In bepaalde regio’s gaat het nog verder: denk aan pintxos of tapas in Spanje, meze in Griekenland, verse zeevruchtenschotels in Bretagne, … Elke regio heeft zijn gewoontes en tradities.


Apero vandaag


In elke cultuur is de apero vooral een sociaal evenement. Een aperitief wordt zelden alleen benuttigd en is het ideale moment om samen te komen met vrienden en familie. Een moment om te ontspannen na een werkdag. Het is geëvolueerd tot een soort ritueel die in de zomer nog meer aanhang heeft.


In België is er niet zozeer één soort aperocultuur, maar eerder individuele en regionale interpretaties erop. De ene kiest steevast voor bubbels, terwijl de andere voor een lekker Belgisch pilsje kiest, en tegenwoordig zijn ook non-alcoholische aperitiefdranken niet meer weg te denken in onze aperocultuur. Er zijn geen regels, en dat maakt het net zo’n fijn moment.


Wist je dat we op onze webshop ook aperopakketten, aperitiefdranken, biertjes en non-alcoholische dranken verkopen? Neem hier een kijkje.


Bronnen:

https://french-iceberg.com

https://www.youtube.com/watch?v=WcejbOzwZBQ

https://en.wiktionary.org/wiki/ap%C3%A9ro

https://pampelle.com/history-of-the-aperitif/

https://www.offbeatfrance.com/aperitif-in-france.html

https://vinepair.com/articles/history-aperitivo-hour/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ap%C3%A9ritif_and_digestif

https://www.travelandleisure.com/food-drink/cocktails-spirits/history-of-aperitivo



17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page