top of page
Zoeken
Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Onze geliefde ‘terrasjes’, waar komen die vandaan?



Gezellig samen op een terras zitten, iets drinken en naar de mensen kijken. Het is één van onze favoriete manieren om onze vrije tijd door te brengen. Maar wist je dat er een hele geschiedenis achter schuilt, die de ontwikkeling van sociale gewoontes en stedelijke planning weerspiegelt?


De oorsprong van terrasjes gaat terug naar de oude beschavingen van de Grieken en Romeinen. Griekse agorá’s en Romeinse fora waren openbare pleinen waar mensen samenkwamen om te praten, te eten en te drinken. Hoewel dit niet exact hetzelfde is als het terras zoals we het nu kennen, legden ze wel de basis voor het concept van buiten zitten en samenkomen. Tijdens de middeleeuwen, met de opkomst van marktplaatsen en handelsroutes, kwamen openbare ruimten zoals pleinen en markten opnieuw op de voorgrond, maar de meeste eet- en drinkgelegenheden waren binnen, vooral tijdens de koude wintermaanden.


Het begon in Parijs


De moderne vorm van terrasjes begon zich te ontwikkelen in de 17e en 18e eeuw, vooral in Europa. In steden zoals Parijs, Londen en Amsterdam werd het idee van buiten zitten steeds gebruikelijker, vooral tijdens de zomermaanden. In Frankrijk werden de eerste terrasjes geassocieerd met de sociale en culturele revoluties van de 18e eeuw, het was namelijk een heel makkelijke manier om ideeën met elkaar uit te wisselen. Zo werden Parijse caféterrassen al snel synoniem met een verfijnde levensstijl en de cultuur van vrije tijd.


Dankzij de industriële revolutie groeiden steden alsmaar sneller en begon het concept van terrasjes zich te verspreiden naar andere delen van de wereld. In deze periode werden terrasjes steeds meer een manier om te ontsnappen aan de drukte van de stad en te genieten van een stukje buitenlucht. Na de Tweede Wereldoorlog begon toerisme echt te boomen en werd het concept verder verspreid naar de rest van Europa en Noord-Amerika. Het terras werd een vast onderdeel van het stadsleven.


Belangrijke culturele en sociale rol


Vandaag zijn terrasjes geëvolueerd naar multifunctionele ruimtes die niet alleen dienen als eet- en drinkplekken, maar ook als plekken voor evenementen, cultuur en sociale interactie.

Ze hebben een belangrijke culturele en sociale rol, fungeren als ontmoetingsplekken, plekken voor ontspanning en als onderdeel van de stedelijke identiteit. In veel steden, zoals Parijs, Barcelona én Gent, zijn terrasjes iconisch geworden voor de lokale cultuur en levensstijl.

15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page