top of page
Zoeken
Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Wat is het verschil tussen rosé en oranje wijn?

Bijgewerkt op: 17 mei 2023

Hoe wordt oranje wijn precies gemaakt? Wat bepaalt de smaak ervan? En wat is dan het verschil met rosé? Ontdek hier het antwoord op al je vragen!


Om duidelijk uit te leggen hoe oranje en rosé wijn gemaakt worden, moeten we het eerst hebben over witte en rode wijn. Alle wijnen worden gemaakt van druiven. Die bestaan uit het sap, de schil, steeltjes en de pitten. Bij witte wijn worden de druiven meteen geperst en komt het druivensap dus nauwelijks in contact met de schillen, steeltjes en pitten. Omdat de kleur in de schil zit én niet in het sap, zal de wijn wit zijn. Witte wijn kan dus ook ook van blauwe druiven gemaakt worden, dit type wijn heet dan een ‘blanc de noirs’.


Het productieproces van rode wijn is al iets complexer: hier wordt er niet meteen geperst, maar gaat de wijnmaker de schil en pitjes laten macereren met het sap en de most. Op die manier kunnen de kleurstoffen en tannines (die in de schillen en pitjes zitten) invloed uitoefenen op de wijn. Pas na die maceratie wordt er geperst.



Drie methodes om rosé te maken


Rosé wijn kan op verschillende manieren gemaakt worden, maar zal altijd vertrekken van blauwe druiven. Ofwel wordt een rosé gemaakt zoals een witte wijn, maar wordt de schil kort gemacereerd. Dan krijg je de meer klassieke lichtroze rosé; fris met mooie zuren.


Je kan ook vertrekken van het productieproces van rode wijn: tijdens de traditionele vinificatie worden de druiven gekneusd en beginnen de schillen hun kleurstof aan het sap af te geven. Zodra de wijnmaker tevreden is over de kleur, worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Hoe langer de schillen en het druivensap contact hebben, des te donkerder wordt de kleur en des te krachtiger de smaak van de rosé.


Tenslotte is er nog een derde methode: rosé maken door rode en witte wijn te mengen. Dat mag bijna nergens in de EU, behalve in de Champagne streek! Een rosé champagne kan dus een rosé d’assemblage zijn. De productiemethode heeft een grote invloed op de smaak, maar over het algemeen zal je in rosé vooral aroma’s van klein rood en zwart fruit terugvinden.




Rode wijn maken met witte druiven


Dat vat oranje wijn heel beknopt samen: het productieproces van rode wijn, maar met witte druiven. De druivenschillen van de witte druiven blijven, net als bij rode wijn, in contact met het druivensap. Op die manier krijgt het sap meer smaak, tannine en kleur. Deze kleur kan amberkleurig, maar ook koperkleurig tot oranje zijn, vandaar ook de naam. Veel van deze wijnen hebben geuren en smaken van abrikozen en ander gekonfijt fruit, doch zijn het zeker geen zoete wijnen.


Wist je dat deze manier van wijn maken al duizenden jaren wordt toegepast in Armenië en Georgië? De wijn rijpt er niet in houten vaten, maar in grote aardewerken amforen die in de grond begraven zijn.


De Pompette Top 3


110 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page