top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Welke invloed heeft de regio op de smaak van een wijn?

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op hoe een wijn smaakt: de wijncultuur in een specifieke regio, de druif, de natuurlijke omgeving en bodem, de keuzes van de wijnmaker in de kelder, …


Je zou kunnen denken dat de druif die gebruikt wordt, de allerbelangrijkste factor is. Maar wist je dat het eigenlijk de natuurlijke omgeving - ofwel het terroir - is die voor 50% verantwoordelijk is voor de smaak van een wijn? Een pinot noir uit de Bourgogne zal helemaal anders smaken dan een pinot nero uit Sicilië, zelfs al wordt die in de kelder op exact dezelfde manier gemaakt.


Bron: vinaelena.com


Wat is terroir?


Het terroir is de overkoepelende term voor alles wat met het klimaat, de ondergrond, de gemiddelde temperatuur en de hoogteligging van de wijngaarden te maken heeft. Elk van die factoren speelt namelijk een grote rol in hoe de druif rijpt en groeit en dus hoe de wijn zal smaken.


  • Klimaat en temperatuur: een mediterraans klimaat met warme zomers en weinig regen zal de druiven sneller doen rijpen dan een Atlantisch klimaat met koude winden en meer regen. Sneller rijpen betekent meer suikers wat resulteert in een hoger alcoholgehalte of minder zuren en meer kracht.

  • Bodem: verschillende bodems zorgen voor verschillende types wijn. Een kleibodem is bijvoorbeeld geschikt voor een zware en krachtige wijnen, terwijl kalk een zekere elegantie aan de wijn geeft.

  • Ligging van de wijngaarden: over het algemeen liggen de betere wijngaarden op een helling. Waarom? Omdat je op een helling optimaal de zon opvangt en omdat de wijnranken dan iets hoger liggen en er een groter verschil is tussen temperatuur in dag en nacht. De combinatie van die factoren zorgt ervoor dat de druiven optimaal rijpen én tegelijk hun fraicheur en aciditeit behouden.


Er zijn bepaalde wijnen uit specifieke regio’s die een heel typerende en gekende smaak hebben zoals een Barolo uit Piemonte of een Chablis uit de Bourgogne. Het is dan ook verleidelijk om terug te grijpen naar wijnen en regio’s die je goed kent. Maar het kan ook interessant zijn om eens verder te kijken.


Bron: vinaelena.com


Onze top 3 van ongekende terroirs die de moeite zijn om te ontdekken:


  • Regio van de Vulture in Campanië, ten oosten van Napels. Daar is de krachtige en elegante Aglianico de belangrijkste blauwe druif. Ze wordt niet voor niks de Nebbiolo van het Zuiden genoemd. Shop de wijntjes van wijnhuis Il Cancelliere op de webshop.

  • Flanken van de Etna in Sicilië: de hoogteligging (sommige wijnranken liggen op 1000m hoogte) gecombineerd met de vulkanische ondergrond geven een unieke en ziltige smaak aan de wijnen. Deze Pinot Nero van Eno Trio is daar het perfecte voorbeeld van.

  • Dao regio in Portugal. Minder gekend dan de Douro of Alentejo, maar zeker niet minder de moeite. De betere wijngaarden liggen tegen de heuvels, waardoor ze beschermd worden tegen de koude winden van de Atlantische Oceaan én tegen de hitte van het Portugese binnenland. Drink je graag Chardonnay? Dan moet je de Encruzado van Quinta das Marias ook zeker eens proberen: volle aanzet met een strakke en kruidige afdronk.


Laat je verrassen door ongekende terroirs: snuister eens rond op onze webshop. We leveren gratis in Gent vanaf € 60 en buiten Gent vanaf € 100.

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page