top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Drie tips om thuis een wijnvoorraad aan te leggen

Wil je thuis investeren in een mooie wijnvoorraad? Met onze tips ben je meteen op de goede weg!



Uit een artikel van Het Belang van Limburg blijkt dat we steeds compacter bouwen en wonen. En dat gaat vaak ten koste van ruimtes zoals de garage, de bergruimte en dus ook de (wijn)kelder. Tegelijk worden er steeds meer appartementen gebouwd, waarbij de eventuele kelder sowieso gemeenschappelijk is. Toch hoeft het gebrek aan een fysieke kelder niet te betekenen dat je geen - al dat niet beperkte - wijnvoorraad kan aanleggen bij je thuis.


Zelf een wijnkelder bouwen


Heb je effectief nog een kelderruimte of deel van een berging waar je aan klimaatcontrole kan doen? Dan let je best op de volgende zaken:


  • Zoek een ruimte in je woning die relatief vrij is van temperatuurschommelingen, licht en trillingen. Zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd is en bescherming biedt tegen vocht.

  • Idealiter schommelt de temperatuur tussen 10°C en 15°C en de vochtigheid tussen 50% en 70%. Dit zorgt voor optimale omstandigheden voor het bewaren van je wijnen.

  • Vermijd direct zonlicht in je wijnkelder, aangezien UV-straling schadelijk kan zijn voor wijn.

  • Zorg er ook voor dat je kelder vrij is van trillingen, aangezien deze de rijping van wijn kunnen verstoren.


Opmars van de klimaatkoelkast


Woon je in een appartement of heb je geen extra ruimte vrij om wijn te bewaren? Dan kan je beroep doen op een klimaatkoelkast. Ze bestaan in alle formaten, voor zes tot drieduizend flessen. En je kan kiezen voor een constante temperatuur of voor verschillende klimaatzones, zo kunnen zowel je schuimwijnen als rode wijnen in dezelfde koelkast bewaard worden.


Welke wijnen horen thuis in je collectie?


Dat is eigenlijk heel eenvoudig: de wijnen die je graag drinkt en die niet noodzakelijk meteen moeten gedronken worden. Een veel voorkomend misverstand is dat een wijncollectie enkel nuttig is voor dure en exclusieve wijnen. Je kan evengoed starten met een bescheiden verzameling van enkele van je favoriete wijnen; van enkele flessen rosé voor deze zomer tot die ene krachtige rode wijn die je zeker met kerst met de familie wilt schenken.


Als er dan toch keuzes moeten gemaakt worden: koop je schuimwijnen niet te veel op voorhand, die komen op de markt op het moment dat ze klaar zijn om te drinken en worden dus best zo snel mogelijk geconsumeerd.


Heb je nog inspiratie nodig of wil je een mooie start nemen om die wijnverzameling aan te leggen? Kom dan naar de Pompette Lente Tasting op 20 en 21 april. Inschrijven kan hier.


75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page