top of page
Zoeken
Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Waarom Lambrusco het voordeel van de twijfel verdient



Aah zomer! Dat vraagt om een heerlijk glas gekoelde Lambrusco, bij de apero of bij je barbecue. Al zullen sommige mensen nog wat overtuiging nodig hebben. Lees hier ons pleidooi voor deze onderschatte wijn!


Eigenlijk zijn er twee soorten Lambrusco. Er is diegene die voor de export wordt gemaakt en er is de Lambrusco die meestal enkel te vinden is in de regio waar hij wordt gemaakt, Emilia-Romagna. De laatste jaren is er een herwaardering voor deze bruisende rode wijn, en vinden ook kleinere producenten hun weg naar de export. Wat blijkt? Er is altijd al goede Lambrusco geweest, hij geraakte gewoon niet tot bij ons.


In de buik van Italië


Om Lambrusco te begrijpen, moet je de regio van dichterbij bekijken. Emilia-Romagna - ook wel de buik van Italië genoemd - is een dichtbevolkte en welvarende regio net boven Toscane. Er is veel landbouw, wat je ook terugvindt in de plaatselijke keuken. Het is de regio waar ravioli, tortellini en ragu hun oorsprong vinden en waar Parmigiano Reggiano, prosciutto di Parma, Aceto Balsamico di Modena, Culatello di Zibello en mortadella worden geproduceerd. Terwijl de kustregio's bekend staan om lichte visgerechten, is vlees in Emilia-Romagna vaak het hoofdingrediënt. De stevige keuken van de regio vroeg om een wijn die sterk genoeg is om de gerechten te begeleiden en toch niet te vol en tanninerijk is. En toen kwam Lambrusco, een gekoelde rode mousserende wijn.


Denny Bini, eigenaar en wijnmaker van Podere Cipolla: "Mijn ouders en grootouders werkten op het veld. Ze wilden 's middags een stevige maaltijd met een betaalbare wijn die niet te veel alcohol bevat. De wijn werd op hun boerderij gemaakt, volgens de méthode ancestrale (een oude stijl van mousserende wijn waarbij er maar één gisting op fles is). Als er al zoete wijnen werden gemaakt, was dat niet met opzet. Vroeger werden de druiven pas in november geoogst, samen met het andere fruit. Op dat moment was het suikergehalte natuurlijk te hoog om een droge wijn te maken.”



Eén Coca-Cola met alcohol, alstublieft


Wijnmakers kunnen één van de drie methoden gebruiken om een mousserende wijn te maken, maar Méthode Charmat (waarbij de tweede gisting plaatsvindt in grote tanks) wordt het meest gebruikt voor Lambrusco. "Met de introductie van deze nieuwe methode in de jaren 1960 en 1970 zagen sommige producenten een kans om Lambrusco op een veel grotere schaal te maken. De beledigende term 'Italië's Coca-Cola' komt oorspronkelijk uit de VS. Zij wilden een goedkope, zoete, bruisende rode wijn. Coca-Cola met alcohol dus. Omdat Lambrusco toen nog niet bekend was buiten onze regio, associeerde iedereen - ook Italianen uit andere regio's - Lambrusco met het nieuwe en goedkope exportproduct."


Sindsdien proberen lokale producenten de reputatie van hun geliefde wijn te redden. Wijngoed Fattoria Moretto richtte "Monte Barello 155" op, een project met als doel de DOC Lambrusco Grasparossa di Castelvetro om te zetten in een DOCG (het hoogste kwaliteitsniveau voor Italiaanse wijnen). "De bodem en de kwaliteit van de wijngaard, in combinatie met de duur van de maceratie, hebben de meeste invloed op de kwaliteit van onze wijnen. We streven naar hoge kwaliteit en hopen dat wijnmakers ons volgen", aldus Alessio Altariva van Fattoria Moretto.


Twee moeilijke productieprocessen bij elkaar


Als je weet hoe kwalitatieve Lambrusco gemaakt wordt, is het helemaal onterecht dat de wijn zo’n slechte reputatie heeft. Het maken van rode wijn en het maken van mousserende wijn zijn de twee meest technische wijn categorieën bij elkaar, die dan ook nog eens lijnrecht tegenover elkaar staan: tannines versus CO2 en zuur. Die elementen zitten allemaal aan dezelfde kant van het palet en het is niet eenvoudig om dat allemaal in balans te brengen. Van het exacte moment van oogsten tot het balanceren van de fenolische rijpheid en zo natuurlijk mogelijk werken, het is heel hard werken. Zoals Denny Bini zo mooi concludeert: "We weten dat Lambrusco geen Barolo is, en dat hoeft ook niet. Maar het heeft wel zijn plaats binnen onze rijke wijncultuur."



Top 3 gerechten om te eten bij Lambrusco


  • Een charcuteriebord met mortadella, jamon en een saucisson is de ideale start van de avond. Combineer deze best met een lichte of rosé Lambrusco.

  • Zin in pasta? Ga dan voor een pasta al ragu op basis van tomatensaus. De aroma’s van rood en zwart fruit in de wijn pairen mooi met een zuren in de tomatensaus en het vlees.

  • De top combo voor de zomer is Lambrusco en barbecue. Ga hier voor een stevige Lambrusco met lichte tannines en structuur.


Nieuwsgierig om onze Lambrusco’s eens uit te proberen? Kom genieten van een glas op ons terras of bestel een fles via onze webshop.

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page