top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRenske De Maesschalck

Waarom we als wijnhandel blij zijn met Tournée Minérale

Bijgewerkt op: 17 jan.

Uit een Amerikaans onderzoek uit 2018 blijkt dat Gen Z (mensen geboren tussen 1997 en 2010) tot 20% minder drinken dan millennials en babyboomers. Dat blijkt ook in Vlaanderen het geval: minder dan één procent van de 18- tot 34-jarigen drinkt elke dag alcohol, blijkt uit een bevraging van gezondheidsinstituut Sciensano bij 4.000 volwassen Vlamingen. Waarom er minder gedronken wordt? De angst dat dronken momenten gefilmd en op social media geplaatst worden, gezondheid én een groter aanbod aan goede alternatieven, zijn enkele van de redenen die worden gegeven.

Meer en beter aanbod


Zo is Frankrijk - toch wel nog vaak gezien als hét wijnland - één van de snelst groeiende markten in alcoholvrije dranken. Een groeiend aantal wijnproducenten experimenteert steeds meer met niet-alcoholische dranken en grote multinationals zoals Pernod Ricard investeren serieus in de sector.


Die cijfers en initiatieven zoals Tournée Minérale zorgen voor wat bezorgdheid bij onder andere de Franse wijnfederatie, ze hebben schrik dat hun product daardoor minder geliefd wordt in de toekomst. Bij Pompette zien we het iets minder zwart-wit. Initiatieven zoals Tournée Minérale zorgen ervoor dat het aanbod aan kwalitatieve niet-alcoholische dranken alsmaar groter wordt. Restaurants bieden, naast aangepaste wijnen, ook huisgemaakte sappen en kombucha aan, café’s kijken verder dan frisdrank en water én wijnhandels breiden hun aanbod aan niet-alcoholische dranken ook uit.


Een beetje Pompette, met of zonder alcohol


Dat is iets waar we al van bij de start van Pompette voor staan, los van Tournée Minérale. De apero - een beetje Pompette zijn - gaat om het moment, dat gelukzalige gevoel als het weekend start en je met je vrienden of gezin de avond inzet. Dat kan met een lekker wijntje, maar evengoed met met een verfrissend alcoholvrij biertje, een Nona Spritz, een mocktail of een alcoholvrije schuimwijn. Niets zo ongezellig als moeten klinken met een watertje als de rest van je gezelschap een fles bubbels deelt.


Dus of je nu heel het jaar door wat minder alcohol drinkt, of enkel in februari, hierbij alvast wat inspiratie!


Alcoholvrije apero met Pompette: onze top 5


Copenhagen Company - Sparkling Tea Bla


Niet-alcoholische schuimwijn op basis van jasmijnthee met aroma’s van citrus, lentebloesems en peper. Subtiel, mineraal en met een complexe en volle afdronk. Kan je drinken als apero of als begeleider bij een kaasplank of een licht gerecht met gegrilde vis.


Boerbloem


Niet-alcoholisch bier op basis van bloemen, gemaakt in Lochristi. Zit van smaak tussen cider en pils, met een florale afdronk en mooie zuren. Verfrissende en dorstlessende aperitief!


Mocktailclub - Rabarber Venkel


Ready to serve mocktail op basis van rabarber en venkel, zonder toegevoegde suikers en met een volle smaak. Zoveel meer dan een fruitsapje, maar ook perfect geschikt voor kindjes!


Opius - Amaro


Ambachtelijk gedistilleerde niet-alcoholische spirit op basis van botanicals. De Amaro heeft een rijke en complexe neus en smaak. Aroma’s van citrus, honing en een verrassende bitter op het einde die doet denken aan een Campari. Je gelooft bijna niet dat er geen alcohol inzit ;-). Je kan het puur drinken met ijs of mixen met tonic als apero.


Kolonne Null - Cuvéé Rosé


Omdat we stiekem allemaal al verlangen naar wat zon … kom in zomerse sferen met deze Kolonne Null Cuvéé Rosé, een rosé schuimwijn met aroma's van rood fruit.Spring eens binnen bij Pompette en ontdek al onze non-alcoholische aperitieven of bestel ze via de webshop.


Bronnen:

- https://www.theguardian.com/world/2022/dec/30/trend-starting-france-leading-way-alcohol-free-drinks-boom

- Sciensano

- https://globalnews.ca/news/9411516/alcohol-consumption-decline-gen-z/


24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page